Ontdek het geheim van Den Helder! Hoe stedelijke vernieuwing werkt in uitdagende omstandigheden

375 keer bekeken 0 reacties

Noteer alvast woensdag 27 september 2023 van 10.00-17.00 uur in uw agenda. Zeestad organiseert in samenwerking met gemeente Den Helder een congres over stedelijke vernieuwing. Speciaal voor de M50-gemeenten wordt ook een deelsessie georganiseerd over de rol van middelgrote gemeenten.

Graag ontvangen we u voor een inspirerend congres in de haven- en marinestad Den Helder. Hoor uit eerste hand hoe de ingrijpende transformatie van het stadshart sinds 2008 heeft geleid tot een positief klimaat om te ondernemen, wonen, werken en verblijven. Den Helder heeft weer identiteit en kwaliteit. Bovendien komt de stoere stad in de Kop van Noord-Holland binnen enkele jaren eindelijk weer echt aan zee te liggen.

Den Helder krimpt niet langer, maar is na jaren investeren weer een groeikern in de regio die de economische, maatschappelijke en toeristische ontwikkeling stimuleert. Kom kijken en ervaar het geheim. Dit congres is bedoeld voor professionals, beleidsmakers en bestuurders van gemeenten, provincies, ontwikkelaars, beleggers, en het bedrijfsleven.

Zeestad

Zeestad heeft het programma rond voor het congres ‘Het geheim van Den Helder’ dat op woensdag 27 september bij Theater de Kampanje wordt georganiseerd. Het volledige programma kunt u onderaan deze pagina downloaden. Het congres wordt gedragen door alle stadpartners in Den Helder, en een zestal landelijke netwerkorganisaties op het gebied van retail, vastgoed, middelgrote gemeenten, binnenstadsmanagement, winkelgebieden en stedenbouw.

Marichel Weel, algemeen directeur Zeestad Beheer, heeft tijdens de vastgoedbeurs PROVADA in RAI Amsterdam medio juni het officiële programma bekend gemaakt. “Het congres Het Geheim van Den Helder op 27 september biedt een inhoudelijk verdiepend programma over de lessen en successen van hoe je een stad economisch en sociaal weer vitaal maakt. Het plenaire programma kent een keur van topambtenaren, architecten, ontwikkelaars en andere expertsprekers die met praktijkvoorbeelden inzichten delen over hoe een middelgrote stad zich opnieuw kan uitvinden. Wij zijn trots dat zes landelijke netwerkorganisaties het congres promoten, en een actieve bijdrage leveren met parallelsessies over actuele thema’s die spelen in elke stad en regio. Dat zijn Platform 31, INretail, Platform De Nieuwe Winkelstraat DNWS, M50 Middelgrote Gemeenten, KERN Centrum voor Vastgoedprofessionals, en de Nationale Retailagenda van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.”

Stedelijke vernieuwing

Wat is het geheim van de wederopstanding van deze middelgrote stad met grootstedelijke problemen? Hoe uitdagend waren de sociaal-maatschappelijke en economische omstandigheden de afgelopen 15 jaar? Wie waren de spelbepalers? Wat zijn de belangrijkste successen? En wat kunnen andere steden en provincies leren? En hoe kan het bedrijfsleven het beste inspelen op een ingrijpende transformatie van een binnenstad? Kom 27 september naar Den Helder en beleef hoe een centrumgemeente zich opnieuw heeft uitgevonden, de woningbouwopgave versnelt, en andere gemeenten in de Noordkop laat meeprofiteren van het economisch en sociaal-maatschappelijk succes.

Het congresprogramma op 27 september van 10.00 tot 17.00 uur kent een plenair gedeelte met gastsprekers en inhoudelijke parallelsessies verdeeld over twee rondes. Deze zijn gekoppeld aan locatiebezoeken in het stadshart van Den Helder.

Ochtendprogramma

In de ochtend staan er na een muzikale aftrap discussies, presentaties, voordrachten, columns en interviews op het programma. Zo vindt er een paneldiscussie plaats met Michiel Wouters, wethouder gemeente Den Helder en aandeelhouder Zeestad, Marichel Weel (directeur Zeestad), Robbert Waltmann (directeur Woningstichting Den Helder/Helder Vastgoed), stedenbouwkundige Edzo Bindels (West8 urban design & landscape architecture) en de opvolger van Cees Loggen als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Ruimtelijke ordening en aandeelhouder in Zeestad. Die wordt binnenkort bekendgemaakt.

Wat kan Den Helder leren van een grote stadswijk met 165.000 inwoners? Dat is de insteek van het interview met Samir Bashara, directeur van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West in Amsterdam en oud-wethouder gemeente Hoorn. Marijke van Hees, sinds 2015 voorzitter Nationale Retailagenda, geeft een presentatie over de Impulsaanpak Winkelgebieden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Wouter Veldhuis houdt een voordracht over de betekenis van Den Helder voor de regio. Senior landschapsarchitect Bart Bomas van BVR vertelt over de betekenis van de Stelling van Den Helder als historisch icoon.

Aansluitend is er aandacht voor de Regio Deal Maritiem Cluster Kop van Noord-Holland, een samenwerking tussen het Rijk en de regio (provincie Noord-Holland, gemeente Den Helder, De Kop Werkt! en andere (publieke en private) partners) om de kracht van de regio en de brede welvaart te versterken. Toegezegd hebben Esther Zijl, directeur Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Holland Noord en commandeur Peter van den Berg, directeur Integrale Bedrijfsvoering en Bestuur bij de Koninklijke Marine. Het plenaire ochtenddeel wordt afgesloten met een presentatie door Jacob van Rijs, partner MVRDV, over het ontwerp voor het iconische kunstwerk Seasaw op de Zeedijk van Den Helder. Het uitkijkplatform gaat ervoor zorgen, dat 80 jaar na dato de verbinding tussen de stad en de zee in ere wordt hersteld.

Middagprogramma

Na de lunch vinden er in twee rondes van 13.00 – 15.00 uur parallelsessies plaats. De workshops, verdeeld over de vier thema’s Gebiedsontwikkeling, Retail & Horeca, Samenwerken en Participatie, en Arbeidsmarkt en Wonen, worden inhoudelijk voorbereid door DNWS/INretail, KERN/Retailagenda en M50/Platform 31. Zeestad leidt een parallelsessie over de Helderse School i.s.m. Hoogheemraadschap

Hollands Noorderkwartier, Woningstichting Den Helder en gemeente Den Helder.

Het plenaire middagprogramma kent een paneldiscussie over de grote betekenis van cultuur voor de stedelijke vernieuwingsopgave van Den Helder. Panelleden zijn Fotigui Camara, wethouder gemeente Den Helder, John Sijmonsbergen, algemeen directeur Koninklijke Defensiemusea, Margot Simons, directeur SimonsvandenBerg, Arjaen Kersten, directeur Theater De Kampanje, en Ralph Keuning, oud-directeur museum De Fundatie en adviseur van natuurgebied en kunstwerk De Nollen in Den Helder. Burgemeester Jan de Boer van gemeente Den Helder sluit het congres af.

Registratie

Het congres kent een maximale bezetting van 200-250 deelnemers. Zeestad nodigt haar relaties in de regio Kop van Noord-Holland en stadspartners uit om zich gratis te registreren zolang de voorraad strekt (limiet 75 kaarten). Ze ontvangen daarvoor een speciale relatiecode.

De reservering op naam en betaling wordt door theater de Kampanje verzorgd. Deelnemers dienen zich eerst te registreren op de website van het theater om de betaling te voldoen of de verstrekte code in te vullen. Er kan online op naam slechts 1 ticket per reservering worden geboekt (en betaald). Mensen ontvangen per email een automatische bevestiging vanuit theater de Kampanje. De link voor de reservering van het event op 27 september 2023:

https://www.kampanje.nl/voorstellingen/6527/Congres_workshops_en_stadssafari/Het_Geheim_van_Den_Helder

Entreeprijs en korting:

Een reguliere ticket kost €242,- inclusief 21% btw (€ 200,- exclusief BTW).

Leden en deelnemers van de netwerk- en belangenorganisaties Platform 31, DNWS, INretail, Retailagenda, M50 Middelgrote gemeenten en KERN centrum voor vastgoedprofessionals ontvangen een speciale code die hen recht geeft op €50,- excl. BTW korting. Kortingscode voor leden van M50 is NPZS23

Workshops

Binnen enkele werkdagen ontvangen geregistreerde deelnemers voor het congres een mail met de mogelijkheid om hun voorkeur aan te geven voor twee van de vier parallelsessies ofwel workshops die op 27 september van 13.00 – 15.00 uur plaatsvinden in het stadshart van Den Helder.

Voor meer informatie en vragen:

Neem van maandag t/m donderdag telefonisch contact op met Zeestad en vraag naar Una Wierstra, 0223 67 8710 of mail naar, info@zeestad.nl

 

Disclaimer:

Zeestad probeert het event zoveel mogelijk kostendekkend te organiseren. Afmelden is geen probleem, wanneer u dit uiterlijk 9 september aan ons doorgeeft in verband met catering, administratie en andere kosten die wij moeten maken. Mocht u zich pas na 9 september afmelden, of op 27 september helemaal niet aanwezig zijn, zien wij genoodzaakt om bij u €75,-  in rekening brengen. Dank voor uw begrip en medewerking.

 

Voor meer informatie over het congres nodigen we u uit om de website van Zeestad bezoeken: Zeestad.nl

Voor vragen kunt u contact opnemen met mevrouw Willy Roor van Zeestad: wroor@zeestad.nl

Graag tot ziens op 27 september.

 

Marichel Weel, directeur-bestuurder Zeestad CV BV

Cookie-instellingen