Think! Participatieversneller

Remco van Riezen 15-07-2019
3288 keer bekeken

Hoe houd je participatie behapbaar binnen de politieke context van de raad? Wat leg je neer bij inwoners en wat doe je met de uitkomsten? Je wil aan de voorkant van het participatieproces alles goed uitdenken. Een ingewikkeld proces, maar gemeente Kampen heeft een oplossing gevonden. Think!

Hoe houd je participatie behapbaar binnen de politieke context van de raad? Waarover gaat volksvertegenwoordiging en wat is nog participatie? Wat leg je neer bij inwoners en wat doe je met de uitkomsten? Je wil aan de voorkant van het participatieproces alles goed uitdenken. Een bijzonder ingewikkeld proces, maar gemeente Kampen heeft een oplossing gevonden. De Think!-app.

 

Wat is Think!? Het is een hulpmiddel aan de voorkant bij het participatieproces. Rekening houdend met de kaders die de raad meegeeft, biedt het projectmanagers samenhangende en doordachte proceskaders richting raad voor participatie bij een specifieke opgave. Het biedt handelingsperspectief voor het hele participatieproces door de organisator op het juiste moment voor de elke fase in het proces de juiste vragen voor te leggen. Juist door aan de voorkant goed na te denken over het doel van participatie per opgave, kan een goede keuze gemaakt worden voor een passende aanpak en rolverdeling. De app is niet geschikt als middel om input bij inwoners op te halen.

 

Wouter Bosch, programmamanager omgevingswet van de gemeente Kampen, ontdekte dat veel participatietrajecten snel met groot enthousiasme worden opgestart, maar paradoxaal genoeg vaak ook tot teleurstelling leiden bij procesregisseurs, college, raad en vooral inwoners. Wouter Bosch, programmamanager Omgevingswet van de gemeente Kampen ontwikkelde met steun van wethouder Geert Meijering, de gemeenteraad van Kampen, het ministerie van BZK en adviesbureau WagenaarHoes deze ‘participatie-versneller'-app! De toepassing herbergt een schat aan waardevolle inzichten en is uitgegroeid tot een universeel instrument voor participatie-vragen. Volgens wethouder Geert Meijering van de gemeente Kampen is de app een participatie versneller en ook een aanzet voor democratische vernieuwing.

De app is voor iedereen gratis beschikbaar in Google's PlayStore en Apple's App Store!

Afbeeldingen

Ondernemen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen